Metro 2033 - recension

 
Titel: Metro 2033:Den sista tillflykten.
 
Författare: Dmitrij Gluchovskij
 
Handling: Metro utspelar sig djupt ner i Moskvas tunnelbanor dit människor tagit tillflykt efter ett kärnvapenkrig som förstört jorden. På ytan lever nu bara mutanter och solens dödliga strålar gör att människan inte kan vistas där.
I underjorden byggs nu upp en värld av olika små samhällen vid olika tunnelstationer, där man försöker överleva knappa tillgångar och attacker från ovan.
 
En ung man som heter Artimon tvingas ut i tunnelgångarna för att varna folket för en fara som uppstått.
 
Recension: Otroligt bra och udda dystopi/fantasy historia för alla från tonåren och uppåt. Som alltid när jag läser en rysk roman så är namnen lite svåra att hålla reda på, men kartan i början över tunnelbanesystemet hjälpte verkligen på traven. Jag tyckte om Artimons intressanta möten med människor efter vägen och den helt galna plot-twisten man får kastad på sig.
 
Titel: Metro 2034:Försvaret av Sevastopolskaja
 
Författare: Dmitrij Gluchovskij
 
Handling: Metro 2034 är löst baserad på 2033, historien utspelar sig i samma universum och vissa av karaktärerna finns med i båda böckerna men där slutar likheterna.
 
En station i utkanten av Moskvas tunnelbana har bivit avskuren från resten av metron av någonting farligt och okänt. Den gåtfulle mannen Hunter bestämmer sig för att tillsammans med sin följeslagare Homeros som kan tunnelbanans historia bättre än någon annan ge sig ut i tunnelsystemet för att finna en lösning på problemet som hotar hela mänskligheten.
 
Recension: Inte lika bra som 2033 men nästan. Mystiken hos Hunter höll mig fast och frågande ända till slutet, och är nästan mer spännande än själva historien.
 
Varför du ska läsa metroserien?
• För att det är en dystopi men trots det inte likt någonting du tidigare läst.
• För att den är samhällskritisk och innehåller nationalistiska, kommunistiska, religiösa, marknadsekonomiska och laglösa grupper som alla får plats i ett enda tunnelbanesystem. Alltså representerar hela världen på ett mycket avgränsat område.
• För att den bygger på Ryska konspirationsteorier och myter om Moskvas tunnelbana.
• För att fanfiction baserad på metro 2033 & 2034 också släppts på Svenska nämligen Resan till ljuset och Resan till mörkret av Andrej Djakov som också utspelar sig i samma universum. Jag kan i alla fall inte få nog av denna värld så dessa står högt upp på min att läsa lista.
• För att det också finns ett datorspel som utspelar sig i samma värld, hur coolt?
recensioner | andrej djakov, bokrecension, boktips, dmitrij gluchovskij, dystopi, konspiration, konspirationsteori, metro2033, metro2034, moskva, recension, resan till ljuset, resan till mörkret | |
Upp